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To: Joint Steering Committee for Revision of AACR
From: Matthew Beacom, ALA Representative

RE:  Punctuation in recording dimensions (Chapter 3)
BACKGROUND

As suggested by LC, additional instructions on punctuation and the use of on have
been incorporated into rules 3.5D1 and 3.5D5.

The similar rules in other chapters listed in the CCC response were re-examined;
rules 1.5D2 and 10.5D2 deal with adding the dimensions of the container and rules
1.10C2, 2.5D4, 4.5D1, and 8.5D6 deal with the addition of a folded size. In these cases
the dimension statement seems clear and does not need a comma for comprehension.
Additionally, these rules are outside the scope of expertise of the ALA Map and
Geography Round Table (MAGERT).

During the review process a member of MAGERT's Cataloging and Classification
Committee pointed out that the examples following the second paragraph in 3.5D1 are
not correct. This paragraph was added in the 1988 edition with incorrect examples, but
since by that time cartographic material catalogers were using Cartographic Materials: A
Manual of Interpretation for AACR2 and not AACR2, the error was not detected. This
correction has been added to this proposal.

PROPOSED REVISIONS

3.5D1. Maps, plans, etc. Give the height X width in centimetres, to the next whole
centimetre up, of a two-dimensional cartographic item (e.g., if a measurement is 37.1
centimetres, record it as 38 cm.). Optionally, for early and manuscript cartographic
items, give the dimensions to the nearest millimetre expressed in tenths of a
centimetre. Give the measurements of the face of the map, etc., measured within the
neat line. Give the diameter of a circular map, etc., and specify it as such. If a map,
etc., is irregularly shaped, or if it has no neat line, or if it bleeds off the edge, give the
greater or greatest dimensions of the map itself. If it is difficult to determine the
points for measuring the height and the width of the map, etc. (e.g., when the shape is
extremely irregular, or when it was printed without one or more of its borders), give
the height x width of the sheet specified as such.

1 map : col. ; 25 X 35 cm.

1 wall chart ; 40 X 23 cm.

I ms. map ; 123.5 x 152.4 cm.
1 map : col. ; 45 cm. in diam.

1 map : col. ; on sheet 45 x 33 cm.
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If a map, etc., is on sheets of two sizes, give both sets of dimensions. If the sheets
are of more than two sizes, give the greatest height of any of them followed by the
greatest width of any of them and or smaller.

1 map on 2 sheets ; sheets 25 X 35 cm. and 30 X 35 cm.

1 map on 4 sheets ; sheets 30 x 40 cm. or smaller

If a map, etc., is on one or more sheets in two or more segments designed to fit
together to form one map, etc., give the dimensions of the complete map, etc.,
followed by the dimensions of the sheet(s). Separate the dimension statements by a

comma and precede the sheet dimension with on unless the number of sheets is given
in the extent of the item. If such a map, etc., is mounted, give the dimensions of the
whole map, etc., alone.

1 map in 4 segments ; 10 X 60 cm., on sheet 25 X 35 cm.

1 map on 9 sheets ; 264 X 375 cm., e sheets 96 X 142 cm.

I map ; 120 X 276 cm.
(Mounted map created from several segments)

If it is difficult to determine the points for measuring the height and width of a
complete map, etc., that is in segments, or if it is difficult to assemble the map, etc.,
for measuring, give only the height and width of the sheet(s) specified as such.

1 map on 3 sheets ; sheets 30 x40 cm.
2 maps on 6 sheets ; sheets 60 X 60 cm. or smaller

If the size of either dimension of a map, etc., is less than half the same dimension
of the sheet on which it is printed or if there is substantial additional information on
the sheet (e.g., text), give the sheet size, preceded by on, as well as the size of the
map, etc.

1 map ; 20 X 31 cm., on sheet 42 X 50 cm.

If a map, etc., is printed with an outer cover within which it is intended to be
folded or if the sheet itself contains a panel or section designed to appear on the
outside when the sheet is folded, give the sheet size in folded form as well as the size
of the map, etc.

1 map ; 80 X 57 cm., folded to 21 X 10 cm.

1 map : col. ; 9 x 20 cm., on sheet 40 x 60 cm., folded to 21 x 10 cm.
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If a map, etc., is printed on both sides of a sheet at a consistent scale, give the
dimensions of the map, etc., as a whole, and give the sheet size, preceded by on. If it
is difficult to measure such a map, etc., give the sheet size alone.

1 map : both sides ; 45 X 80 cm., on sheet 50 x 44 cm.
(Printed on both sides of sheet with line for joining indicated)

1 map : both sides ; on sheet 45 x 30 cm.
(Printed on both sides of sheet)

If the maps, etc., in a collection are of two sizes, give both. If they are of more
than two sizes, give the greatest height of any of them followed by the greatest width
of any of them and or smaller.

60 maps ; 44 X 55 cm. and 48 X 75 cm.

60 maps ; 60 X 90 cm. or smaller

CLEAN COPY OF REVISED RULE

3.5D1. Maps, plans, etc. Give the height X width in centimetres, to the next whole
centimetre up, of a two-dimensional cartographic item (e.g., if a measurement is 37.1
centimetres, record it as 38 cm.). Optionally, for early and manuscript cartographic
items, give the dimensions to the nearest millimetre expressed in tenths of a
centimetre. Give the measurements of the face of the map, etc., measured within the
neat line. Give the diameter of a circular map, etc., and specify it as such. If a map,
etc., is irregularly shaped, or if it has no neat line, or if it bleeds off the edge, give the
greater or greatest dimensions of the map itself. If it is difficult to determine the
points for measuring the height and the width of the map, etc. (e.g., when the shape is
extremely irregular, or when it was printed without one or more of its borders), give
the height x width of the sheet specified as such.

1 map : col. ; 25 X 35 cm.
1 wall chart ; 40 X 23 cm.
I ms. map ; 123.5 x 152.4 cm.
1 map : col. ; 45 cm. in diam.
1 map : col. ; on sheet 45 X 33 cm.
If a map, etc., is on sheets of two sizes, give both sets of dimensions. If the sheets

are of more than two sizes, give the greatest height of any of them followed by the
greatest width of any of them and or smaller.



CC:DA/MAGERT/2002/2/Follow-up
January 18, 2003; rev. February 3, 2003
page 4

1 map on 2 sheets ; sheets 25 X 35 cm. and 30 X 35 cm.
1 map on 4 sheets ; sheets 30 X 40 cm. or smaller

If a map, etc., is on one or more sheets in two or more segments designed to fit
together to form one map, etc., give the dimensions of the complete map, etc.,
followed by the dimensions of the sheet(s). Separate the dimension statements by a
comma and precede the sheet dimension with on unless the number of sheets is given
in the extent of the item. If such a map, etc., is mounted, give the dimensions of the
whole map, etc., alone.

1 map in 4 segments ; 10 X 60 cm., on sheet 25 X 35 cm.
1 map on 9 sheets ; 264 x 375 cm., sheets 96 X 142 cm.

I map ; 120 X 276 cm.
(Mounted map created from several segments)

If it is difficult to determine the points for measuring the height and width of a
complete map, etc., that is in segments, or if it is difficult to assemble the map, etc.,
for measuring, give only the height and width of the sheet(s) specified as such.

1 map on 3 sheets ; sheets 30 x40 cm.
2 maps on 6 sheets ; sheets 60 x 60 cm. or smaller

If the size of either dimension of a map, etc., is less than half the same dimension
of the sheet on which it is printed or if there is substantial additional information on
the sheet (e.g., text), give the sheet size, preceded by on, as well as the size of the
map, etc.

1 map ; 20 X 31 cm., on sheet 42 X 50 cm.

If a map, etc., is printed with an outer cover within which it is intended to be
folded or if the sheet itself contains a panel or section designed to appear on the
outside when the sheet is folded, give the sheet size in folded form as well as the size
of the map, etc.

1 map ; 80 X 57 cm., folded to 21 x 10 cm.
1 map : col. ; 9 X 20 cm., on sheet 40 X 60 cm., folded to 21 X 10 cm.

If a map, etc., is printed on both sides of a sheet at a consistent scale, give the
dimensions of the map, etc., as a whole, and give the sheet size, preceded by on. If it
is difficult to measure such a map, etc., give the sheet size alone.
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1 map : both sides ; 45 x 80 cm., on sheet 50 x 44 cm.
(Printed on both sides of sheet with line for joining indicated)

1 map : both sides ; on sheet 45 x 30 cm.
(Printed on both sides of sheet)

If the maps, etc., in a collection are of two sizes, give both. If they are of more
than two sizes, give the greatest height of any of them followed by the greatest width
of any of them and or smaller.

60 maps ; 44 X 55 cm. and 48 X 75 cm.

60 maps ; 60 X 90 cm. or smaller

PROPOSED REVISION

3.5D5. Optional addition. Containers. Add the description of a container and its

dimensions to the dimensions of the item. Separate the dimension statements by a
comma.

1 globe : col., plastic, on metal stand ; 20 cm. in diam., in box 40 X 12 x 12
cm.

1 map : col. ; 200 x 350 cm., folded to 20 X 15 cm., in plastic case 25 x 20
cm.

CLEAN COPY REVISED RULE

3.5DS. Optional addition. Containers. Add the description of a container and its
dimensions to the dimensions of the item. Separate the dimension statements by a
comma.

1 globe : col., plastic, on metal stand ; 20 cm. in diam., in box 40 X 12 x 12
cm.

1 map : col. ; 200 x 350 cm., folded to 20 X 15 cm., in plastic case 25 X 20
cm.
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